sprokkels 04.2013
- WORKSHOP 25 april
Op donderdag 25 april waren we te gast in de Kulak bij Prof dr. Karen Vanhoorelbeke. Karen is moleculair biologe en hoofddocent van de Faculteit Wetenschappen, lid van Divisie PharmAbs the KU Leuven Antibody Centre en werkzaam in de onderzoeksunit chemie van de Kulak : het laboratorium voor Trombose-onderzoek.
Karen bestudeert er samen met haar collega :
- De rol van de bloedplaatjes in het ontstaan van trombosen en bloedingsziektes
- Het mechanisme van von Willebrand factor afhankelijke adhesie van bloedplaatjes aan beschadigde bloedvaten
- De rol van het enzym ADAMTS13 in het regelen van de reactiviteit van von Willebrand factor
Het stoppen van een bloeding bij verwonding en het optreden van een trombose, wat o.a. hartinfarcten veroorzaakt, zijn twee uitingen van eenzelfde proces: bij bloedingen moet het lek in een beschadigd bloedvat gedicht worden door een bloedstolsel, bij een trombose wordt een analoog stolsel gevormd in een bloedvat beschadigd bijvoorbeeld door aderverkalking. Als een vervolg op deze redenering kan verwacht worden dat fouten in de bloedstolling die een bloedingsziekte veroorzaken, meteen ook een lager risico op trombose met zich meebrengen. Patiënten met de ziekte van von Willebrand hebben een bloedingsprobleem te wijten aan een slecht functionerende von Willebrand factor. Von Willebrand Factor is een eiwit dat vooral in slagaders een belangrijke rol speelt in de bloedstolling waar het een brug slaat tussen het beschadigde bloedvat en de bloedplaatjes. Wanneer daarna in een tweede stap genoeg bloedplaatjes aan elkaar vasthechten wordt een prop of trombus gevormd.
Binnen het Laboratorium voor Trombose Onderzoek aan de KULAK hebben zeeen antilichaam gemaakt tegen von Willebrand factor (VWF) dat de binding van VWF aan de vaatwand verstoort en dus tot op zekere hoogte bepaalde vormen van de ziekte kan nabootsen. In een internationale samenwerking met Zuid-Afrika dit antilichaam uitgetest in een arterieel trombosemodel in bavianen. Vastgesteld werd dat het toedienen van het antilichaam inderdaad sterk anti-trombotisch werkt en dat dit bovendien kon zonder een toestand te creëren waarbij de dieren gingen bloeden.
Meteen werd een nieuwe manier ontdekt waarlangs trombosevorming kan worden voorkomen, en wellicht met minder risico op bloedingen dan de huidige beschikbare producten. Hiermee werd bijgevolg de weg geopend voor de ontwikkeling van een nieuwe klasse van antitrombotica bruikbaar voor het voorkomen van slagadertrombi medeoorzaak van hartinfarcten.
Het was een bijzonder leerrijke avond waar wij kennis gemaakt hebben met het veelzijdige wetenschappelijk werk van Karen. Ook het bezoek aan het labo was bijzonder interessant. Hartelijk dank aan Karen.
- Simon en Lieve vertoeven nog steeds op Gran Canaria en stellen het daar zeer goed. Het weer valt best mee en ze vervelen zich geen moment.
- Het Bestuur bereidt de slotvergadering van het werkjaar voor. Het zal uiteraard te maken hebben met stromingen, maar meer zullen we je nog niet vertellen
Verslag Paul